Na hrade za účasti tisícok ľudí hľadali ženícha pre hradnú nevestu

08.09.2013 Prešov

Veľký Šariš 8. septembra (TASR) - Na hradnom kopci Šarišského hradu sa dnes poschádzali pytači zo všetkých svetových strán a bojovali o ruku hradnej nevesty Júlie. Na 8. ročník Šarišských hradných hier prišlo podľa prvých odhadov viac ľudí ako minulý rok.
„Dvaja zámožní šľachtici sa chcú uchádzať o ruku hradnej panny Júlie, pretože kráľ poslal list, že jeho dcéra je súca na vydaj a teraz čakáme, aký budú pytači. Máme už za sebou vystúpenie sokoliarov, skupiny historického šermu Espada, hradnú svadbu a nasledovať bude aj hradná veselica. Máme tu strašidelnú vežu, rytierske mestečko, rozprávkovú zónu, stredoveký salón krásny, kde si ľudia môžu vyskúšať stredoveké kostýmy a odfotiť sa v nich, sem tam je počuť streľbu, lebo v lese ľudí prepadáva družina stredovekých zbehov,“ popísala atmosféru na Šarišskom hrade aj na hradnej ceste hlavná organizátorka Šarišských hradných hier a riaditeľka Kultúrno-informačného centra vo Veľkom Šariši Katarína Pirohová.
Ďalej poznamenala, že tento rok prišiel na hrad rekordný počet šermiarskych skupín, ktoré okrem programu v lese a na hradnom kopci pripravili aj vojenské mestečko už na lúke pod hradom.
A keďže každý rok na hrad prichádza veľké množstvo mamičiek s kočiarmi, chystá sa aj vyhodnotenie súťaže o najkrajšie vyzdobený hradný kočiar.
Podľa Pirohovej má tento ročník aj vďaka peknému počasiu príležitosť pokoriť návštevnosť minuloročných hradných hier, keď na Šarišský hrad prišlo približne 7000 ľudí.
 

Vyberte región